Sari la continut | Sari la navigare

Unelte personale
OSHA Network

Selectare limbă :

Locatia curenta: Prima pagina

Bine aţi venit

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Protectia Muncii Bine ati venit in reteaua de informare a Agentiei Europene pentru Securitate si Sanatate in Munca,Punctul Focal Romania!
Agentia Europeana pentru Securitate si Sanatate in Munca, cu sediul in Bilbao, Spania, este o organizatie a Uniunii Europene infiintata in anul 1996 cu scopul de a colecta, disemina si facilita schimbul de informatii economice, tehnice si stiintifice pentru imbunatatirea conditiilor de munca si promovarea celor mai bune practici de prevenire a accidentelor de munca si bolilor profesionale.

Campania pentru locuri de muncă sigure şi sănătoase 2014-2015: Managementul stresului pentru locuri de muncă sănătoase

Campania pentru locuri de muncă sigure şi sănătoase 2014-2015: Managementul stresului pentru locuri de muncă sănătoase

„Stresul ocupă locul al doilea în topul problemelor de sănătate cel mai frecvent raportate în Europa și, împreună cu alte riscuri psihosociale, este considerat a fi cauza a peste jumătate (50-60 %) din numărul total de zile lucrătoare pierdute. Un climat psihosocial neadecvat de muncă poate avea efecte negative semnificative asupra sănătății lucrătorilor.

Riscurile psihosociale apar la fiecare loc de muncă, însă, chiar și cu resurse limitate, ele pot fi evaluate și gestionate cu succes. Această campanie oferă atât lucrătorilor, cât și angajatorilor sprijin și orientări pentru gestionarea stresului și a riscurilor psihosociale la locul de muncă, promovând utilizarea unor instrumente practice și ușor de folosit pentru facilitarea acestei gestionări.”

(Sursa: Website EU-OSHA)

Link-uri utile:

La nivel național - Campania paneuropeana «Managementul stresului pentru locuri de munca sănătoase», a fost lansata de către Punctul Focal al EU OSHA pentru Romania, la Reuniunea Partenerilor Naționali si Conferința de presa, în data de 19 iunie 2014, la București.

La nivel european - Campania a fost lansată în data de 7 aprilie 2014, la Bruxelles, și va avea o durată de doi ani (2014-2015). 

O dată pentru agenda dvs.: Săptămâna europeană, 20-24 octombrie 2014

Nu mai este mult până la Săptămâna europeană pentru sănătate și securitate în muncă. Săptămâna va abunda în evenimente și activități de creștere a gradului de sensibilizare, la care puteți să luați parte.

În centrul atenției se află actuala campanie pentru locuri de muncă sigure și sănătoase intitulată „Managementul stresului pentru locuri de muncă sănătoase”.

Implicați-vă, descoperiți instrumente simple, practice și îndrumare pentru gestionarea riscurilor psihosociale și a stresului la locul de muncă.

Napo pentru învățători – lecții de viață disponibile în peste 20 de limbi

Napo pentru învățători – lecții de viață disponibile în peste 20 de limbi

Inițiativa „Napo pentru învățători” pune la dispoziție online o serie de planuri de lecție destinate orelor cu copii în vârstă de 7-11 ani. Lecțiile pornesc de la personajul de desen animat Napo, care răspândește mesajul privind securitatea și sănătatea în muncă într-un mod amuzant și atrăgător.

Obiectivul inițiativei este acela de a-i ajuta pe copii să își formeze obiceiuri bune, de îngrijire a sănătății și securității, care le vor fi utile pe tot parcursul vieții profesionale.

„Napo pentru învățători” se încadrează perfect în programa școlară existentă și îi ajută pe învățători să le ilustreze copiilor lucruri cu care se vor întâlni probabil acasă și la școală, cum ar fi indicatoarele de securitate, riscurile pentru piele și spate și multe altele.

Cele mai noi țări care s-au alăturat inițiativei „Napo pentru învățători” sunt Croația și Slovacia.

Descărcați gratuit „Napo pentru învățători”
Vizionați toate filmele cu Napo

La Chișinău s-a desfășurat „Săptămâna Europeană a IMM-urilor”

În Republica Moldova, în perioada 29 septembrie – 5 octombrie s-a desfăsurat „Săptămâna Europeană a IMM-urilor”.

Campania de promovare a Săptămânii Europene a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (IMM) este desfăşurată în peste 37 de ţări şi este coordonată de Comisia Europeană. Aceasta are drept scop informarea IMM-urilor privind măsurile de sprijin oferite de UE şi autorităţile locale, regionale şi naţionale, precum şi recunoaşterea contribuţiei antreprenorilor la creşterea gradului de bunăstare, la crearea de locuri de muncă, la ameliorarea competitivităţii şi dezvoltarea inovării.

În Republica Moldova, această iniţiativă este susţinută anual printr-o serie de evenimente publice de amploare la Chișinău și în majoritatea centrelor raionale: mese rotunde, dezbateri publice, sesiuni şi seminare de instruire, expoziţii, precum şi alte forme de prezentări publice. În cadrul acestora sunt abordate o serie de subiecte, pornind de la realităţile climatului de afaceri, constrângerile cu care se confruntă sectorul privat din Republica Moldova, oportunităţile de lansare în afaceri şi extindere a activităţii la nivel internaţional. Totodată, sunt promovați antreprenorii de succes,se organizează evenimente de networking, comunicare şi se creează parteneriate de afaceri.

Festivalul media internațional al prevenției: Aflați câștigătorii

Festivalul media internațional al prevenției: Aflați câștigătorii

Printre câștigătorii Festivalului media internațional al prevenției din acest an se numără un film din Germania care crește gradul de sensibilizare cu privire la stresul psihic și un joc de calculator din Țările de Jos care descrie nevoia de echilibru dintre viața profesională și cea privată.

Festivalul a avut loc la Frankfurt, în perioada 24-27 august 2014, în cadrul celui de-al XX-lea Congres mondial pentru sănătate și securitate în muncă.

Dintre 290 de candidaturi provenind din 33 de țări au fost selectate șase filme și trei produse multimedia, care au primit premii pentru contribuția adusă la promovarea sănătății și securității la locul de muncă.

Următorul festival media va avea loc în anul 2017, la Singapore, în cadrul celui de-al XXI-lea Congres mondial pentru sănătate și securitate în muncă.

Cerere de lucrări pentru Congresul internaţional privind securitatea şi sănătatea în muncă A+A 2015

Cerere de lucrări pentru Congresul internaţional privind securitatea şi sănătatea în muncă A+A 2015

În calitate de coorganizator al secțiunii internaționale a Congresului, EU-OSHA încurajează experții să își prezinte lucrările privind noile abordări și produsele sau conceptele inovative, precum și rezultatele cercetării și dezvoltării în cadrul Congresului A+A 2015 (Düsseldorf/Germania, 27 - 30 octombrie 2015).

Pot fi depuse lucrări în limba engleză sau germană pe teme cum sunt locurile de muncă ecologice, lucrătorii vârstnici, prevenirea accidentelor, bolile ocupaționale, inovații în echipamentul personal de protecție, educație și formare, precum și testare și certificare.

Termenul de depunere este 31 octombrie 2014.

„Împreună pentru prevenirea riscurilor”: Deveniţi partener oficial al campaniei UE

„Împreună pentru prevenirea riscurilor”: Deveniţi partener oficial al campaniei UE

A fost lansat al doilea şi ultimul apel la candidatură pentru a deveni parteneri ai Campaniei pentru locuri de muncă sigure şi sănătoase 2012-2013. Organizaţiile şi întreprinderile paneuropene şi internaţionale dornice să susţină managerii, lucrătorii şi reprezentanţii acestora sunt invitate să colaboreze pentru prevenirea riscurilor şi promovarea sănătăţii la locul de muncă.
La prima lansare s-a observat un număr fără precedent de candidaţi în toate sectoarele. EU-OSHA se bazează deja pe angajamentul partenerilor sociali europeni, interprofesionali şi sectoriali, al companiilor multinaţionale şi non-profit, al organizaţiilor paneuropene care reprezintă sectoare diferite.

Depuneţi-vă candidatura pentru a deveni partener oficial al campaniei UE până la 31 octombrie 2012
Descoperiţi aplicaţia pentru iPad a campaniei
Faceţi cunoştinţă cu partenerii noştri de campanie oficiali
Urmăriţi materialul video

O noua secţiune în website-ul Agenţiei: Organizaţii şi strategii

Organizaţii

Securitatea şi sănătatea în muncă constituie unul dintre cele mai importante şi mai dezvoltate domenii ale politicii UE privind ocuparea forţei de muncă şi afacerile sociale. Activitatea din acest domeniu comportă o interacţiune complexă între mai mulţi actori la nivelul UE şi al statelor membre, incluzând în special guverne şi alte autorităţi publice, precum şi organizaţii ale lucrătorilor şi angajatorilor. Accesaţi această secţiune de informaţii pentru a afla:

Seminarii in cadrul Initiativei pentru Locuri de Munca Sanatoase

Initiativa pentru Locuri de Munca Sanatoase

Agentia Europeana pentru Securitate si Sanatate în Munca a lansat în luna aprilie 2007 cea de-a doua editie a Initiativei pentru Locuri de Munca Sanatoase. Aceasta initiativa are scopul de a promova securitatea si sanatatea în munca, transferul de cunostinte, accesul la instrumente concrete si informatii utile pentru gestionarea riscurilor profesionale, protejarea sanatatii si cresterea productivitatii în întreprinderile mici si mijlocii. Cu ocazia acestei initiative, s-au organizat seminarii pe tema „Locuri de munca mai sigure, mai sanatoase si mai productive” în cadrul campaniilor bianuale ale EU-OSHA.

Mai multe detalii...

Vizitati sectiunea publicatii

Metode de referinta pentru masurarea concentratiei agentilor chimici si fiziochimici in mediul profesional
english abstract
Auditarea de securitate si sanatate in munca
english abstract
Medicina Muncii
Cele mai bune practici privind combaterea si prevenirea muncii fara forme legale Implementarea managementului securitatii si sanatatii in munca
english abstract
Costul accidentelor de muncaCostul accidentelor de munca english abstract Substante si preparate chimice. Proprietati. Riscuri. Principii de buna practica
english abstract
Metode fizico-chimice aplicate la masurarea noxelor in mediul profesional
english abstract

Sectiuni din site

Publicatii ale Agentiei Europene pentru Securitate si Sanatate in Munca Stresul in Munca
Noua Strategie a Uniunii Europene in domeniul SSM Substante periculoase Sa construim in siguranta
Reduceti expunerea la zgomot Start Sigur Reduceti efortul

 

Buletin informativ gratuit
OSHMail Logo Rezumat lunar al evenimentelor strategice
- Abonare -
51571 abonaţi
Serviciul de alertare
Alert Service logo Actualizări pe teme la alegere
- Abonare -
7283 abonaţi
Noutăţi în reţeaua naţională

Reuniunea Partenerilor Naţionali din cadrul campaniei europene 2012-2013, „Împreună pentru prevenirea riscurilor” (70 de participanţi).  

Reuniune organizată de Punctul Focal - România al Agenţiei Europene pentru Securitate şi Sănătate în Muncă şi Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Protecţia Muncii „Alexandru Darabont” în Bucureşti, în data de 19 iulie 2012, la Grand Hotel Continental, între orele 10:00-15:30.

 

Seminarul „Împreună pentru prevenirea riscurilor – Securitatea rutieră” (70 de participanţi).

Seminar organizat de ARSSM cu sprijinul Punctului Focal pentru România al Agenţiei Europene pentru Securitate şi Sănătate în Muncă (EU-OSHA), în data de 27 iunie 2012, orele 9:00 – 16:00, la Grand Hotel Continental, între orele 10:00-15:30.

 

Seminarul „Instrumente on-line de evaluare a riscurilor – OiRA (EU-OSHA) & MES si RE (ITM Galati si colaboratorii)” (70 de participanţi).

Seminar organizat de ITM Galati cu sprijinul Punctului Focal pentru România al Agenţiei Europene pentru Securitate şi Sănătate în Muncă (EU-OSHA), în ziua de 22 iunie 2012, orele 900 , la Hotel Mercur, Galaţi.

 

Seminarul „Securitatea în mentenanţă. Locuri de muncă mai sigure” (150 de participanţi).

Seminarul îşi propune să realizeze o trecere în revistă a rezultatelor Campaniei Europene privind Securitatea lucrărilor de mentenanţă 2010-2011, cu premierea partenerilor care au avut o contribuţie deosebită la organizarea „Săptămânii Europene” din cadrul acestei campanii în România.

Eveniment organizat de Punctul Focal România al Agenţiei Europene pentru Securitate şi Sănătate în Muncă şi Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Protecţia Muncii „Alexandru Darabont”, Bucureşti, la data de 30 noiembrie 2011, între orele 9:30 – 17:00, la Hotelul JW Marriott Bucureşti, Calea 13 Septembrie nr. 90, Sector 5.

 

Reuniunea Partenerilor Naţionali şi aniversarea INCDPM - 60 ani de activitate. Seminarul cu tema „Prevenirea riscurilor profesionale – obiectivul nostru comun. INCDPM - 60 de ani de cercetare în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă în România” (150 de participanţi).

Seminarul îşi propune să realizeze o trecere în revistă a activităţii INCDPM de prevenire a riscurilor profesionale în cei 60 de ani de cercetare în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, precum şi a relaţiilor de colaborare cu partenerii sociali consacraţi şi alte organizaţii din România.

Eveniment organizat de Punctul Focal România al Agenţiei Europene pentru Securitate şi Sănătate în Muncă în parteneriat cu Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Protecţia Muncii „Alexandru Darabont”, Bucureşti, la data de 2 noiembrie 2011, între orele 9:30 – 17:00, la Hotelul Intercontinental Bucureşti, Bd. Nicolae Balcescu nr. 4, Sector 1.

 

Mai multe stiri...

 

Noutati europene si internationale

Mai 2013

Mai 16 Data Finalizare

Protejarea și promovarea sănătății lucrătorilor

US Los Angeles

APA - American Psychological Association NIOSH - National Institute for Occupational Safety and Health

Mai 22 Data Finalizare

Imaginați-vă lumea viitorului: Cum vrem să lucrăm mâine?

DE Munster

EAWOP - European Association of Work and Organizational Psychology

Februarie 2013

Februarie 6 Data Finalizare

A III-a Conferință Internațională „Strategia 2013” privind sănătatea și securitatea la locul de muncă - Reţeaua ca o forță a culturii de prevenire

DE Dresden

DGUV - Deutsche Gesetzliche Unfallversicherung

Februarie 19 Data Finalizare

Conferinţa privind „Înțelegerea Întreprinderilor Mici” - 2013

NZ Nelson

CErgOSH - Centre for Ergonomics, Occupation Safety and Helath - Massey University

Decembrie 2012

Decembrie 3 Data Finalizare

Zilele europene de informare 2012

DE Dresden

Institute for Work and Health of the German Social Accident Insurance

Decembrie 3 Data Finalizare

A doua sesiune „Zilele europene de informare” în cadrul congresului DGUV

DE Dresden

DGUV- German Social Accident Insurance

Decembrie 4 Data Finalizare

Salonul de prevenire si gestiune a riscurilor

FR Paris

Expoprotection 2012

Decembrie 6 Data Finalizare

Conferința Internațională privind Sănătatea și Securitatea în Muncă: de la politică la practică

LV Riga

Riga Stradiņš University - Institute of Occupational Safety and Environmental Health

Noiembrie 2012

Noiembrie1 Data Finalizare

Izocianați și Sănătate: Trecut, Prezent și Viitor

USA Bethesda

CIRPD - Canadian Institute for the Relief of Pain and Disability

Noiembrie 8 Data Finalizare

Conferința Internațională pentru securitate

IE Dublin

IOSH - Institution of Occupational Safety and Health

Noiembrie 8 Data Finalizare

Conferința Internațională pentru securitate

IOSH - Institution of Occupational Safety and Health

Noiembrie 14 Data Finalizare

ABCD Spectacol pentru educaţie Italia

IT Genova

Fiera di Genova

Noiembrie 27 Data Finalizare

Forumul European privind ocuparea forței de muncă

BE Brussels

Summit Events Ltd

Noiembrie 28 Data Finalizare

„Securitatea în acțiune ™” - 2012 EMEA  Conferința anuală pentru securitate

FR Lille

BST Solutions

Octombrie 2012

Octombrie 1 Data Finalizare

Introducere în epidemiologiile profesionale

DK Copenhagen

NIVA Institutul Nordic pentru Formare Avansată în Sănătatea Ocupațională

Octombrie 2 Data Finalizare

Reuniunea grupului de coordonare pentru Securitate și Sănătate. Reuniunea pentru Dialog social în Construcții a grupului de lucru pentru securitate  și sănătate

BE Brussels

EFBWW - Federația Europeană a Lucrătorilor din Construcții și Industria Lemnului

Octombrie 3 Data Finalizare

Al XV-lea Forum "Criza și Oportunităţii" - Sănătatea într-o perioadă de austeritate

AT Bad Hofgastein

EHFG- European Health Forum

Octombrie 11 Data Finalizare

Conferința internațională privind securitatea sistemelor industriale automatizate

CA Montréal

IRSST - Institut de recherche Robert-Sauvé en santé et en sécurité du travail

Octombrie 12 Data Finalizare

Conferinţa privind imparţialitatea și neutralitatea în sectorul medical

UK London

Imperial College Healthcare NHS Trust

Octombrie 16 Data Finalizare

Al XXX-lea Simpozion Internaţional privind securitatea și sănătatea în industria construcţiilor ISSA-C

USA Boston

ISSA-C - International Social Security Association navb-cnac constructiv

Octombrie 16 Data Finalizare

Al IV-lea Summit “Apt pentru Muncă„

BE Brussels

Fit for Work Europe (pm)

Octombrie 17 Data Finalizare

Al XIV-lea Congres Naţional al Societăţii Spaniole de Medicină şi Securitate în Muncă 

Al III–lea Congres Internaţional de Prevenire a Riscurilor în Muncă

ES Toledo

Sociedad Española de Medicina y Seguridad del Trabajo

Octombrie 18 Data Finalizare

Seminar privind personalul de conducere și participarea lucrătorilor

CY Nicosia

Cyprus Presidency of the Council of the European Union

Octombrie 18 Data Finalizare

Seminar PRAISE în Portugalia

PT Lisbon

ETSC - European Transport Safety Council

Octombrie 22 Data Finalizare

Conferinţa Anuală a Enterprise Europe Network

CY Phaphos

DG Enterprise & Industry Executive Agency for Competitiveness and Innovation Cyprus Chamber of Commerce and Industry Research Promotion Foundation

Octombrie 28 Data Finalizare

Congresul Internațional privind securitatea nanoparticulelor prelucrate și nanotehnologiilor

FI Helsinki

SENN2012

Mai multe stiri ...